Jul 4, 2011

Apam

Salam semua. Apam ni hanim dah lama buat tapi tak sempat nak n3. Sibuk dengan kerjaya di pejabat dan di rumah. Resepi ni hanim ambil dari rumah mat gebu. Macam tak puas hati sebab tak segebu apam yang mat gebu buat. Kena berguru dengan cik mat la macam ni. Apa2 pun sedap ...... .Hanim suka makan apam ni dengan sambal ikan bilis, tapi dengan kelapa pun ok gak. Jom layannzzz ..............




Bahan-bahan
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus  ( mat letak 3/4 cwn )
6 gm instant yeas  ( mauripan )
1 cawan nasi sejuk
1 1/2 cawan air
sedikit pewarna makanan
kelapa parut putih secukupnya *
secubit garam *   ( * gaul rata dan kukus sekejap )

cara-cara
1- satukan tepung beras, tepung gandum, gula halus, yis dan gaul rata.
2- kisar nasi sejuk tadi dengan air hingga halus. tuang dalam (1) dan kacau rata dengan whisk hingga sebati dan rata. Perap 1 jam
3- panaskan kukusan, sapu acuan apam dengan sedikit minyak.
4- letak pewarna dalam adunan apam, kacau rata.
5- sudukan hampir penuh pada setiap acuan dan kukus selama 15 minit dengan api sederhana.  ( mat kukus 10minit )
6- sejukkan apam sebelum dikeluarkan dari acuan. hidangkan dengan kelapa parut
note : kalau nak merekah kukus dengan api kuat, balut penutup kukus untuk elak air jatuh

2 comments:

  1. Tak pernah pula Yati cuba apam dengan sambal ikan bilis. Kalau teringin nak makan, Yati beli je. Tak rajin macam Hanim, nak buat. Lagi pun kat rumah, Yati sorang je yang layan apam ni. :)

    ReplyDelete
  2. salam yati. kat umah layan apam dgn anak hanim yg no.1 tu. jalau sendiri yg makan mmg mcm yati la beli jer

    ReplyDelete