Sebab dah lama buat, hanim lupa resepi ni hanim ambil dari mana. Sukatan bahan2 pun dah lupa. Teruknya memori ni. Minta izin yer owner resepi...... Hanim suka masakan ni sebab bau lada hitam tu wangi. Sedap kalau guna bahagian yang banyak tulang
Lauk berminyak sikit sebab terlebih letak minyak.
Bahan-bahan
Bahan A
Isi ayam (dihiris nipis2 - jgn terlalu nipis yer)
Tepung jagung
Lada sulah
Bahan B
Karot
Putik jagung
Bunga kobis
Cili merah
Bawang merah
Bawang putih
Halia
3sb sos tiram
3sb sos lada hitam
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara-cara
1- Campurkan bahan A dan goreng ayam hingga warna kekuningan
2- Bawang merah, bwg putih dan halia di tumbuk. Tumis bahan yang ditumbuk hingga wangi.
3- Masukkan sayur-sayuran dan cili merah. Goreng sekejap
4- Masukkan isi ayam, sos tiram, sos lada hitam, garam dan gula secukup rasa
5- Bolehla dihidangkan bersama daun bawang
sedap masak mcm ni...
ReplyDeletesuka gak...nti leh tiru resepi ni lak.. :-)
Nim,senang masak camgini.sume adakan.senang!!akak pun suka masak style camgini
ReplyDeletesalam cida,
ReplyDeletecubalah memang sedap. wangi sos lada hitam yang buat cepat lapar tu
salam kak asma,
betul tu
As'salam Hanim
ReplyDeletelauk sihat ni untuk panaskan dalam badan. Tapi kenalah kurangkan minyak tu hanim. Ni kira tertunang lebih minyaklah ni ya..biasalahlah kan.. :)
Assalam Hanim,
ReplyDeletewah belum pernah cuba lauk ayam lada hitam ni..boleh masuk list lah hanis..sedap nampaknya tu..
salam kak ct,
ReplyDeleteorang kalau ke dapur seminggu sekali mcm tu la. masih tak pandai nak mengagak minyak. he.. he.. he..
salam ayu,
selamat mencuba
salam..sedapnya ayam lada hitam ni..lame x masak camni:)
ReplyDeletenampak sedapnya!
ReplyDeleteHanim pekabo?
ReplyDeleteSedap nampak lauk ni.
Yati pun suka bau lada hitam.
Goreng nasi pun letak lada hitam juga. :)
salam noorsha,
ReplyDeletecubalah memang sedap
salam yati,
alhamdulillah sihat. Betul tu bau lada hitam memang sedap. Hanim dah jatuh hati dengan lauk ni.
Hi Sonia,
Yup memang sedap. Cubalah ......