Aug 16, 2011

Mentaram Jawa

Manu seterusnya mentaram jawa. Hanim tak pernah buat. Teringin nak cuba sebab tempe dan bahan2 yang lain ada. Sumber dari ibu saudara hanim yang memang tebal kejawaannya. Ini salah satu lauk dalam menu nasi ambeng. Soo hoon hancur sikit tu yang nampak tak menarik. Tapi sedap ......



Bahan-bahan
Tempe , tahu ,potong kiub -goreng
Tauhu kering (pucuk) rendam toskan
Soo hoon - goreng kering
Udang kering - tumbuk kasar
Udand basah
Paru (kelempung) - hanim tak letak 
Bawang merah.putih
Cili mesin
santan
Lengkuas .halia ,serai di mesin
 Cara-cara
1- Tumis bawang, cili dan bahan yang di mesin sampi naik bau. Masukkan udang kering
2- Masukkan santan dan masak sampi pecah minyak…

3- Dah pekat masukkan tahu kering…masak sampai agak lg pekat..
4- Masukkan tempe …gaul2 sebati...
5- Maukkan Tauhu dan soo hoon goreng…gaul2
6- Masak jangan kering sangat & jgn sampai ada kuah..agak basah2 gitu…

No comments:

Post a Comment