Atas permintaan Mr Hb, hanim buat nasi beriani dengan dalca ayam. Ni dah kali ke-2 hanim buat. Masa mula2 buat tak sempat nak snap gambar. Ayam perap tu hanim beli kat Giant sebab nak makan cuma 5 ketul jer. Resepi nasi beriani hanim ambil dari blog kak ita . Resepi asal dari kak hanieliza dan dalca hanim ambil dari blog CMG. Ok jom layanzzz ..........
Resepi asal
Bahan-bahan
Bahan A
1 kg beras basmati - dibasuh bersih dan ditoskan (ita guna 5 cwn dan ita rendam sekejap)
2 sudu makan rempah beriani - dibancuh dgn sedikit air
4 biji tomato - dipotong dadu
3 biji cili merah - dibelah 2
3 biji cili hijau - dibelah 2
1 tangkai daun pudina - dimayang kasar2
1 tangkai daun ketumbar - dimayang kasar
2 cawan air (ita letak 3 cwn air)
1 cwn susu cair (ita guna 1 tin susu cair)
4 sudu makan minyak sapi
1/2 cwn kismis
1/2 cwn gajus
garam secukup rasa
pewarna kuning dan oren
Bahan B
5 biji bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
1 inc halia - dihiris
rempah tumis (4 sekawan)
sedikit daun kari
Cara-cara
Panaskan minyak sapi dlm kuali. Tumiskan bahan B sehingga garing dan harum.
Masukkan rempah beriani yg dibancuh dgn sedikit air dan kacau rata, masak hingga pecah minyak.
Masukkan tomato, cili merah dan cili hijau.
Masukkan air, susu cair, daun ketumbar, daun pudina, kismis dan gajus. Biarkan mendidih sebentar.
Rasakan masinnyer....
masukkan hasil tumisan kedalam periuk nasi yg telah tersedia beras di dlmnyer dan masak seperti biasa.
Apabila nasi telah kering titiskan pewarna dan biarkan kering.
Apabila nasi masak gemburkan nasi perlahan2 supaya nasi tidak patah2
Resepi asal
(asalnya dalca daging tapi hanim tukar dengan ayam)
400 gram daging, hiris dan rebus empuk,
1 biji terung bulat, dadu besar2
8 tangkai kacang panjang, kerat2 pada saiz 1 inci
2 biji kentang, belah 8 setiap biji
1 batang lobak merah, potong berbaji
1/2 cawan kacang dhal, rebus hingga empuk
2 biji cili hijau, belah 2 setiap satu
2 biji cili merah, belah 2 setiap satu
1 biji tomato, belah 8
1 keping asam gelugor
2 camca besar penuh rempah kari daging (mat guna jenama baba's)
700 ml santan cair
200 ml santan pekat
2 camca besar cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
3 biji buah keras
2 keping hirisan lengkuas
BAHAN TUMIS
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
2 tangkai daun kari, dilurut
5 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
CARA MEMBUATNYA
1.Rempah kari dibancuh bersama bahan kisar halus, kacau rata dan ketepikan.
Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing.
Tuang bancuhan rempah kari, tu tumis hingga terbit minyak, gunakan api perlahan dan kacau selalu.
2.Masukkan kentang dan lobak merah, gaul rata dan masukkan daging bersama air rebusan.
Tambah santan cair dan biar mendidih hingga kentang dan lobak lembut.
Tambah sayur lain, kacang dhal rebus, asam gelugor dan juga pati santan. Kacau rata.
3.Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Biar masak sekejap dengan api sederhana.
Rasa dan jika ok boleh matikan api...boleh hidangkan..
No comments:
Post a Comment