Dec 12, 2011

KEK KAROT

Salam semua
Hanim nak upload N3 yang tertunda. Tak sempat nak update blog. Kat office tengah bz sekarang ni. Nak update kat umah almaklumlah ........  my soldiers2 memang tak boleh tengok umi dia orang mengadap PC. Ok la straight to the point. Resepi kek carrot ni hanim ambil dari myresepi oleh nure. Percubaan pertama menjadi. Sedap. Hanim dah buat 3 kali. Kali kedua hanim buat topping untuk farewell kawan sekerja. Kawan2 kata sedap. Ok jom layanzzz





Resepi asal (utk 8~10 org)

Bahan-bahan
4 biji telur (dibiarkan pada suhu bilik dan asingkan putih dan kuning)
1 1/2 cawan corn oil atau vegetable oil (kalau tiada minyak masak pun boleh)
120gm gula kastor
100gm brown sugar (hanim letak semua gula kastor)

bahan di ayak
250gm tepung gandum
1 sudu teh serbuk cinnamon (hanim tak letak)
1 1/2 sudu teh baking soda
100gm walnut (dicincang sedikit)
1 sudu teh garam

Untuk Topping
120gn butter
250gm creamcheese
120gm gula ising

 CARA-CARA

1- Pukul kuning telur, kmeudian masukkan minyak, gula (kedua2 jenis) dan carrot. Kacau sebati masukkan walnut
2- Masukkan bahan yang diayak. Kacau perlahan guna senduk kayu. Masukkan garam
3- Dalam mangkuk yang lain, pukul putih telur sampai betul2 kembang (soft peak form). step ni penting! dan masukkan dalam adunan kek tadi
4- Bakar pada suhu 170C selama 50 minit


TIPS :
a) bila dah masak, cucuk dengan lidi. Kadang2 bila cucuk tak melekat lagi tapi nampak berminyak maksudnya belum masak betul. Kurangkan suhu ke 150C - 160C dan bakar lagi selama beberapa minit sehingga kek benar2 masak
b) untuk topping, pukul semua hingga sebati dan ringan. Hias atas kek yang telah disejukkan
pada suhu bilik kemudian tabur dengan hirisan almond atau kelapa kering yang digoreng tanpa minyak sekejap terlebih dahulu (optional)

No comments:

Post a Comment