Atas permintaan anakku minta buatkan kek. Tak sempat kek tu betul2 sejuk, dia dah nak makan. Sedap gak makan panas2
Resepi kek span (copyright dr website)
Bahan2
150gm tepung (tgandum / superfine)
150gm gula kastor
5 biji telur
1 sudu besar ovalette
80ml air daun pandan
80ml minyak / mentega cair
1 sudu teh pes pandan
1 sudu teh serbuk penaik
sedikit pewarna hijau
Cara-cara
(1) Satukan gula, ovalette, tepung, serbuk penaik dan telur
(2) Pukul dengan kelajuan tinggi lebih kurang 5 minit hingga adunan pekat dan gebu
[bergantung pada kelajuan pengadun]
(3) Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan & pewarna hijau
(4) Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama beberapa minit sehingga adunan benar2 ringan
(5) Tuang minyak/mentega cair dan gaul dengan senduk hingga sebati
(6) Sediakan tin pembakar bulat / 4 segi ukuran 8 inci
(7) Griskan dasar dan lapik dengan kertas serap minyak
(8) Bakar selama 45 minit atau hingga masak dengan suhu 150 ~ 180 ° celcius
** bila dah masak, telangkupkan atas redai lebih kurang 5 minit untuk elakkan kek kempis
No comments:
Post a Comment