Resepi asal
Bahan-bahan
1 ekor ayam (potong kecil)
4 sudu rempah beriani (bancuh dengan sedikit air)
1 cawan yogurt
3 sudu besar tomato puree
2 biji buah tomato (di belah 4)
3 biji buah tomato masak/ranum (mesin dengan 1 cawan air)
3 biji cili merah
2 biji cili hijau
2 labu bawang besar (belah 4)
1 pokok daun ketumbar (potong kasar)
Garam secukup rasa
Bahan tumbuk
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3cm halia
Bahan tumis
2cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
minyak secukupnya untuk menumis
Cara
1- Ayanm di buang kulit dna basuh. Toskan
2- Panaskan minyakdan tumis bahan tumis hingga wangi
3- Masukkan bahan tumbuk dan rempah beriani yang di bancuh dengan air
. Kacau rata hingga naik minyak
4- Masukkan buah tomato yang di mesin dan tomato puree. Biarkan sehingga lembut
5- Masukkan ayam dan yogurt. Masak hingga pekat dan naik minyak
6- Masukkan buah tomato yang di belah, cili merah, cili hijau, bawang besar dan daun ketumbar. Masukkan garam secukup rasa
7- Bila dah nampak layu boleh tutup api dan boleh la di hidang.
No comments:
Post a Comment