Apr 27, 2011

Ayam Masak Beriani

Lepas buat kerutup ayam, teringin pulak nak mencuba resepi ni. Ayam Masak Beriani dari blog kak hanieliza hanieliza.blogspot.com. Lauk ni sedap kalau makan dengan nasi minyak atau nasi beriani. Saya buat x banyak jadi sukatan pun ikut sedap letak ja.





Resepi asal

Bahan-bahan
1 ekor ayam (potong kecil)
4 sudu rempah beriani (bancuh dengan sedikit air)
1 cawan yogurt
3 sudu besar tomato puree
2 biji buah tomato (di belah 4)
3 biji buah tomato masak/ranum (mesin dengan 1 cawan air)
3 biji cili merah
2 biji cili hijau
2 labu bawang besar (belah 4)
1 pokok daun ketumbar (potong kasar)
Garam secukup rasa

Bahan tumbuk
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3cm halia

Bahan tumis
2cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun kari
minyak secukupnya untuk menumis

Cara
1- Ayanm di buang kulit dna basuh. Toskan
2- Panaskan minyakdan tumis bahan tumis hingga wangi
3- Masukkan bahan tumbuk dan rempah beriani yang di bancuh dengan air
    . Kacau rata hingga naik minyak
4- Masukkan buah tomato yang di mesin dan tomato puree. Biarkan sehingga lembut
5- Masukkan ayam dan yogurt. Masak hingga pekat dan naik minyak
6- Masukkan buah tomato yang di belah, cili merah, cili hijau, bawang besar dan daun ketumbar. Masukkan garam secukup rasa
7- Bila dah nampak layu boleh tutup api dan boleh la di hidang.


No comments:

Post a Comment