Atas permintaan Mr hb seekend kali ni saya buat nasi tomato guna beras basmathi. Dah 2 kali buat guna beras biasa tapi tak menjadi. Macam keras gitu. Mungkin sukatan air tak betul. Resepi ni saya ambil dari blog mat gebu (http://www.tiffinbiru.blogspot.com/). Saya masak lauk ayam masak merah (resepi pak engku) dengan jelatah.
NASI TOMATO
Bahan-bahan
5 cawan beras basmathi (cuci, rendam 20 minit dan toskan)
1/2 cawan susu cair
4 biji tomato di cincang halus
1/2 cawan sos tomato (saya guna tomato sauce dlm tin - ikut my sifu kak nor)
2 camca besar mentega
5 camca besar minyak masak
1 helai daun pandan, disimpul
Bahan Tumis
3 ulas bawang putih - dihiris
5 ulas bawang merah - dihiris
1 inci halia - dihiris (mat gebu titik kan saja halia tu)
3 biji buah pelaga **
3 kuntum bunga cengkih **
1 kuntum bunga lawang **
1 batang kulit kayu manis ** (** rempah tumis)
Air ikut sukatan beras (mat gebu lebihkan 1/2 cawan)
garam secukup rasa
Cara-cara
1- Dalam periuk panaskan minyak dan mentega. Bila mentega cair masukkan rempah tumis, bwg merah, bwg putih, halia dan daun pandan. Tumis hingga wangi
2- Masukkan tomato cincang dan sos tomato. Kacau biar masak. Tuang susu dan air. Masak hingga mendidih. Matikan api
3- Masukkan beras dalam rice cooker. Tuang no.2 ke dalam rice cooker. Masukkan garam secukup rasa (anggaran 3/4 camca teh). Gaul beras hingga rata dengan semua rempah2. masak seperti biasa dan balik2an nasi bila betul2 masak.
4- Hias dengan hirisan daun sup, daun bawang, kacang pis dan bawang goreng sebelum di hidangkan.
note ; bila rice cooker off, biarkan sekejap dan tekan semula. Ulang cara ni hingga nasi betul2 masak
AYAM MASAK MERAH (resepi pak engku)
Bahan-bahan
1 ekor ayam - potong 12
3 ulas bawang merah - dikisar (*)
2 ulas bawang putih - dikisar (*)
2 inci halia - dikisar (*)
200gm cili kering - rendam sampai lembut dan di kisar
3 batang serai - dikisar (*)
2 inci lengkuas - dikisar (*)
rempah tumis - bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis
1/4 tin susu cair
minyak untuk menumis
5 sudu makan sos cili
2 sudu makan tomato puree
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
1- basuh ayam bersih, gaulkan dengan garam dan kunyit dan goreng 1/2 masak. Angkat dan toskan
2- panaskan minyak dan tumis rempah tumis dengan bahan kisar (*) hingga kekuningan barulah masukkan cili kering yang telah di kisar
3- masak hingga naik minyak barulah masukkan sos cili, tomato puree dan susu cair
4- masukkan garam dan gula secukup rasa (masukkan serbuk perasa jika suka)
5- masukkan ayam dan gaulkan hingga sekata antara kuah dan ayam
JELATAH
Bahan-bahan
timun - dihiris
nenas - dihiris
cili merah - dihiris
bawang merah - dihiris
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
gaulkan semuanya dan masukkan garam dan gula secukup rasa
No comments:
Post a Comment