Jun 16, 2011

PUDING TEMBIKAI (110611)

Ramai kawan-kawan yang dah cuba buat puding tembikai ni. Saya baru nak buat. Macam tak cun la sebab lapisan hijau tu tebal sangat. Bijan pulak tak sekata. Insyaallah kali ke-2 nanti saya akan perbaiki masalah ni.  (hiks.... mcm present report kat boss pulak).



Resepi  (resepi asal dari linapg)

Bahan-bahan
1 paket serbuk agar2 (10gm)
2 keping roti
4 cawan air
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan susu cair
2 sudu mentega
1 sudu teh esen vanilla
pewarna merah dan hijau
(saya guna bijan hitam utk buat biji tembikai)

Cara-cara
1- masak agar-agar hingga mendidih
2- blend semua bahan2 kecuali mentega dan esen vanilla
3- masukkan dalam agar2 dan masak hingga mendidih
4- masukkan mentega dan esen vanilla
5- bila dah pekat boleh la tutup api
6- Tuangkan 1 1/2 cawan adunan yang diwarnakan hijau ke dalam loyang
7- bila sedikit beku, tuangkan 1 cawan adunan (original)
8- akhir sekali tuangkan lebihan adunan yang di warnakan merah yang terlebih dahulu di campur bijan hitam.

4 comments:

  1. tapi warnanya cantik... lembut aje.. akak suka warna lembut2 cam tu..

    ReplyDelete
  2. rose.. ok la tu hanya nanti kurangkan sikit warna hijau tu... ni tembikai kulit tebal.. tak pe

    ReplyDelete
  3. mak long : silakan jangan malu2
    kak ita & juwita : tq

    ReplyDelete