Aug 16, 2011

Talam Kastard Jagung

Weekend baru2 ni memang bz giler. 3 menu kena masak bergilir2 non stop. Adusss ...... alhamdulillah sempat juga hanim siapkan sebab hb nak berbuka di rumah MIL. Mula2 hanim buat talam kastard jagung. Resepi asal dari yatie. Komen yang diterima mmg sedap. Dah siap2 pack dalam bekas terlupa pulak nak snap gambar. Nasib baik ada sepotong lagi yang tinggal. Jom layanzzz .......


Resepi asal  ( untuk loyang 10" )

Bahan-untuk Lapisan Bawah

1 1/2 cwn tepung beras
1/2 cwn tepung jagung
1/2 cwn tepung kastard
1 cwn gula
1 cwn jagung krim manis
3 1/2 cwn santan
sedikit perwarna kuning
sedikit garam

Cara Menyediakan Lapisan Bawah
1- Satukan kesemua jenis tepung dlm sebuah mangkuk.
2- Masukkan sedikit garam, gula dan santan.
3- Gaul sebati dan tapiskan. Masukkan ke dlm periuk dan masak diatas api kecil sehingga naik wap.
4- Masukkan jagung krim dan gaul lagi sehingga sebati.
5- Alaskan loyang dngn plastik dan sapukan sedikit minyak. Tuang adunan tadi dan kukus selama 20 minit.


** Setiap 10 minit yatie buka penutup kukus dan lapkan air yg terdapat di penutup kukus.
Tutup semula dan kukus lagi selama 10 minit.(utk mengelakkan air bertakung di permukaan kuih..)



Bahan Utk Lapisan Atas
2 cwn santan pekat
1 cwn air pandan ( 3 helai daun pandan kisar bersama air dan jadikan 1 cwn jumlahnya)
1 cwn tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tpng ubi
2 biji telur
2 sudu besar gula pasir
secubit garam
Pewarna hijau/pandan


Cara Menyediakan Lapisan Atas
Masukkan kesemua bahan dlm sebuah mangkuk. Gaul sebati, nak mudah blend kesemuanya.
Masukkan adunan ke dlm periuk dan masak hingga naik wap, guna api kecil je.
Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit.

Yatie kukus 10 minit dan buka penutup kukus, lapkan air yg terdapat pada penutup kukus dan kukus lagi selama 10 minit.(jumlahnya 20 minit juga kan..)



Tips.
** Sekiranya terdapat sedikit air di permukaan kuih, sengetkan loyang sedikit dan buangkan air yg terdapat di permukaan kuih...guna sudu je...atau lapkan guna tisu dapur.
** Sejukkan kuih, kuih ni hendaklah betul2 sejuk barulah cantik bila di potong.
** Gunakan pisau plastik utk memotong apa2 jenis kuih talam atau kuih lapis supaya

No comments:

Post a Comment