Aug 16, 2011

Puding Cheese < 060811 >

Salam ramadhan buat semua. Ini N3 yang tertunggak. Baru berkesempatan nak buat puding cheese ni. Tergoda dengan komen2 yang bernas tentang keenakan puding ni. Sedap dan lembut. Acuan pun copyright dari tuan empunya resepi, kak nor. Minta izin yer kak nor.




Resepi asal  ( saiz 8" persegi )

Bahan-bahan
13 gm Serbuk Agar-Agar

1 liter Air
120 gm Gula
3 biji Telur
120-150 gm Biskut Cheese - blend halus
1 sb Tepung Kastad
400 ml Susu Cair
200 gm Susu Pekat ~ utk 1/2 adunan k.nor letak 2 sudu besar jer
50 gm Mentega


CARA2:
1- Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur. Kacau selalu.
2- Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
3- Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tpg kastad.
4- Masukkan susu & kacau sebati.
5- Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.
6- Masukkan mentega sehingga sebati.
7- Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.
8- Sejukkan sebelum di hidangkan.


* Utk bahan telur, biskut, susu cair, susu pekat dan tepung kastard.. K.Nor blend semua sekali dlm blender. Bila dah tuang ke dlm adunan agar, adunan akan jd pekat dan hendaklah sentiasa dikacau hingga mendidih.
Pastu padamkan api dan biarkan sebentar (sejuk sket), baru lah dituang dlm mould
(kacau dulu hingga sebati sebelum menuang)


** utk menghasilkan Puding Keju (Lapis Coklat), ambil sebahagian dari adunan (lebih kurang 2 cawan) puding dan masukkan 1 sudu besar choc emulco/chocolate paste dan mix hingga sebati. Pastu bolehlah melayer puding tu spt yg K.Nor buat (plain --> chocolate --> plain).
Atau terpulang pada citarasa masing2 nak buat versi belang2 pun boleh.


No comments:

Post a Comment