Mar 25, 2011

FRUIT PASTRY CAKE

Kebetulan ada lagi baki buah peach dgn ceri, jadi saya cuba buat Fruit Pastry Cake dari kak nor@secubitgaram.  Mr hb kata sedap tapi sebab saya dah terlebih tepung so kek jadi keras sikit.

Sebelum di bakar


Selepas di bakar



Resepi
113g butter (at room temperature)
180g gula kastor
50g sour cream / yogurt plain  (saya pakai yogurt)
1sk esen vanila
secubit garam
1sk orange zest  (saya guna paste oren)
3 biji telur (besar)
210 gm tepung gandum
1sk baking powder
500g fresh fruit  (blh guna strawberi, oren mandarin dan buah peach dlm tin)

Cara2
1- Potong buah dan taburkan 2sb gula
2- Panaskan oven sehingga 350 degree F. Griskan loyang  ( 8" tin)
3- Pukul butter, gula & sour cream/yogurt hingga gebu
4- Tambahkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati
5- Tambahkan esen vanila, baking powder dan orange zest dan kacau hingga rata
6- Masukkan adunan dalam loyang. Susun buah di atasnya
7- Bakar selama 50 - 60 minit

nota tambahan dr knor
(a) untuk buah peach, knor hiris dan toskan. utk buah strawberi dan blueberry knor taburkan dengan 2sb gula castor
(b) selepas 40minit proses membakar, knor letak sekeping aluminium foil atas kek (letak gitu jer) utk elak permukaan kek jadi hangus dan teruskan membakar hingga kek masak

2 comments: