Aug 2, 2011

roti gulung (sardin)

Inilah N3 yang tertangguh. Roti Gulung Sardin. Kalau buat untuk berbuka puasa pun ok juga. Oleh sebab hanim tak makan bawang mentah, so hanim tumis sardin dulu. Jom layan ......



Bahan-bahan
Sardin tin (yg kecil)
Bawang Putih  (ditumbuk)
Bawang Merah  (ditumbuk)
Halia  (ditumbuk)
Air asam Jawa
Cili Mesin  (ikut suka )
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Roti
Telur (utk salut roti)
Tepung yg dicampur sedikit air (utk lekatkan roti)


Cara2
(1) Tumiskan bahan yang ditumbuk
(2) Masukkan cili mesin dan goreng hingga cili masak
(3) Masukkan ikan sardin  (kuah x yah masukkan yer)
(4) Masukkan sedikit air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
(5) Masak hingga hampir kering

Stimkan / kukus sekejap roti supaya lembut
Canaikan roti dan letak sambal ikan sardin tadi
Gulung roti dan gamkan dgn bancuhan tepung tadi

Masa nak goreng celupkan roti yang di gulung tadi dalam telur 
(hanim ikut petua dari teman blog-sorry lupa : kalau nak jimat pakai telur, sapu telur
pada roti dengan berus)
Goreng hingga warna keperangan


No comments:

Post a Comment